četrtek, 9. avgust 2012

Hibridni nepozebnik - HAMAMELIS INTERMEDIA REHD.

Hibridni nepozebnik je širok, pokončno rastoč, redko razrasel, tudi do 4 m velik listopadni grm s poševno navzgor rastočimi vejami. Vsa rastlina je poraščena z značilnimi, v drobnih šopkih rastočimi zvezdastimi dlači­cami. Njeni enostavni listi so po obliki jajčasti do narobe jajčasti, 10-15 cm dolgi, po robu grobo nazobčani, zgoraj goli in hrapavi, spodaj nekoliko dlakavi in jeseni rumeno do rdeče obarvani. Zaščitni znak nepozebnika so njegovi dišeči štirištevni cvetovi, združeni v nekakšnih zalistnih glavicah. Cvetovi imajo po štiri ozko črtalaste, le nekaj milimetrov široke in do 2 cm dolge, pomečkanim trakovom podobne temno rumene venčne liste, odpo­rne proti mrazu. Med zgodnjim cvetenjem, ko še niso razviti listi, so cve­tovi izjemno dekorativni in na daleč opazni. Cvetovi so dvospolni, iz njih se razvijejo plodovi v obliki nekaj centimetrov velikih, dvo- do štiridel­nih olesenelih glavic.

Cvetenje
Enodomna in žužko­cvetna vrsta, cveti od ja­nuarja do marca, še pred olistanjem.

Rastišče
Nepozebniku prijajo do­bro odcedna, sveža do vlažna rastišča, saj po­trebuje razmeroma veli­ko talne in zračne vlage. Dobro uspeva na šotnih, s hranili bogatih, kislih do nevtralnih, redkeje tudi nekoliko bazičnih tleh. Sadimo ga v svetle ali le rahlo zasenčene lege, večinoma je pre­zimno trden, čeprav ga včasih prizadene pozna slana. Ne ustrezajo mu vetrovne lege, obrezova­nje skoraj ni potrebno.

Razširjenost
Hibridni nepozebnik je nastal kot križanec med japonskim nepozebnikom (Hamamelis Japonica Sieb. et Zucc.) in kitajskim nepozebnikom (Hamamelis mollis Oliv.) in v naravi ni razširjen. Gojimo ga skoraj po vsem svetu in tudi povsod po Sloveniji.

Uporaba
Nepozebniki - znanih je 6 vrst iz Severne Amerike in vzhodne Azije - spa­dajo med najlepše in najbolj cenjene okrasne grme, hibridni nepozebnik pa je med njimi najpogostejši. Najlepše učinkuje, če ga sadimo na samem, saj za rast potrebuje dovolj prostora; zlasti med cvetenjem je lepo opa­zen pred temnim ozadjem. Spomladi je v vrtu prva cvetoča grmovnica, pogosto spregledane pa so lepe jesenske barve listov. Znanih je več sort; 'Arnold Promise' ima svetlo rumene, 'Sunburst' pa bledo rumene cvetove. Splošno pravilo je, da rumene sorte močneje dišijo kot oranžne. 'Winter Beauty' ima dolge oranžne in pri dnu temno rdeče venčne liste, 'Diane' ima bakreno rdeče, 'Jelena' pa rumeno oranžne cvetove. Zadnji dve sorti je skupaj s še veliko drugimi odličnimi sortami nepozebnikov v arboretumu Kalmthout v Belgiji vzgojila Slovenka Jelena de Belder. Poleg hibridnega sta po vrtovih pogosta še japonski in kitajski  nepozeb­nik, včasih sadimo tudi oktobra cvetoči virginijski nepozebnik (Hamamelis virginiana L.). 

Nepozebnik


Ni komentarjev:

Objavite komentar